torsdag 28 juli 2011

Samtal med en kakelvägg

Egengjord tomatsoppa toppad med vispad grädde och ostsmörgås bjöd jag på när Rubiela var här igår. Äppelkaka med vaniljsås och te blev det lite senare. Det var mycket trevligt att träffas och vi hade som vanligt en hel del att prata om. Dessutom smidde vi planer inför fredagen också!

Jag fick jättefina salt- och peparkvarnar av Rubiela. Det var verkligen en överraskning! Tack så mycket! :)

---------------

Jag har läst ut boken "SAMTAL MED EN KAKEKVÄGG" av. Lars Hesslind.
Han försläser om hur viktigt språket är för att lyckas bra i livet.

Jag vill gärna dela med mig lite av det han lyfter fram i den här boken. Så här kommer min sammanfattningen + några citat från Hesslind själv. Läs om ni orkar eller hoppa över, det väljer ni själva. Det beror ju alldeles på om ni är språkhandikappade eller ej, haha som Hesslind nog skulle ha sagt. Men mycket av det här är tankvärt tycker jag...

Ord är världens starkaste vapen. Och ord får vi med oss från barndommen då våra föräldrar tar sig tid och läser böcker och samtalar med oss. De barn som missar det under sina tidiga år får inte med sig språket naturligt och därmed löper de också stor risk att komma efter i både skola och sociala sammanhang. Språket är det viktigaste vi har!

Barn utan språk vad är din framtid? Terrorister talar utan språk...

"Får inte människobarnen förfädernas kunskaper in i kroppen blir de svaga individer som inte har så lätt för att klara färden in i framtiden" Från den regeln finns inga undantag, menar Hesslind.

Genom att föra samtal med sitt barn och lära barnet vad rätt och fel är visar man sig närvarande som vuxen. Och den kunskapen som vi för över till våra barn är livsnödvändig för att de ska växa upp till starka och kloka individer. Som i sin tur sedan för över sina kunskaper till sina barn. Det är just detta som gör att vi människor (till skillnad från andra levade djur och växter) så unika och till starka överlevare. Vi har språket som verktyg till att kommunicera med varandra!

Vi kan varna våra barn för faror med hjälp av språket, förklara och resonera och dela med oss av egna erfarenheter. Allt för att ge våra barn och framtida generation det bästa möjliga förutsättningarna att överleva! Därför är det också mycket viktigt att vi ser till att vi ger våra barn språket!

Språket utvecklar vi genom att från mycket tidig ålder läsa böcker och berätta sagor för barnet. Med det utvecklar barnet sin fantasi, och kan omvandla text och ord till bilder. Något som sedan visar sig vara till stor hjälp när det senare är dags för att inta kunskap i skolan och lösa problem. Att de som är bokslukare på sin fritid, många gånger är de bästa i klassen är därför ingen slump. Och inresset för läsning har de redan innan de själva utvecklat språket, fått naturligt via sina färäldrar. Barnets läsvanor de första åren har därmed oftast stor betydelse för hur de sanere i livet förhåller sig till böcker och hur de intar fakta från ord och text.

Att barn med ett bra ordförråd klarar sig bättre ute i samhället finns det bevis på. Den som har språket som verktyg, behöver inte hävda sig med knogjärn och andra vapen för att visa sig stark. Och det är den sanna verkligheten...
Att behärska språket och därmed kunna utrycka sig bra i både tal och skrift är därför varje förälders plikt att sträva efter, om vi vill ge vårt barn det mest användbara och viktiga som finns...

Varför vi går mot en tid då svenska barn blir allt sämre i att behärska det svenska språket har att göra med samhällets utveckling. Vi lever i en strssig tid där vi kanske omedvetet ägnar större tid åt tv:en och datorn, än att umgås och samtala med våra barn! Den mysiga bokläsningen blir därmed lidande, och den totala samtalstiden som vi ägnar till våra barn under en dag blir allt kortare. Visst samhället förändras men vi får för den skullen inte glömma bort att vårda och utveckla det viktigaste vi människor har och som har gjort oss till en stark överlevare i flera miljoner år, SPRÅKET!

"Om inte våra barn får tillgång till språket blir de språkhandikappade." Kanske är det ett av de svåraste handikapp som kan drabba människan och mänskligheten, menar Hesslind.



Personligen tycker jag att det Hesslind tar upp är mycket tankvärt.

Ha en bra dag alla ni! Och kom ihåg att vårt viktigaste verktyg vi har är språket!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar