torsdag 3 november 2011

Förklaring till ADHD-utredningen & Träning!

En hel del har frågat och undrat vad allt det här med ADHD-utredningen som jag gjorde var för något. Och varför jag gjorde den? Jag lovade dessutom att inom kort komma med en förklaring till det här på bloggen med det har jag hittills inte gjort. Men nu får ni era svar. Och som jag tidigare nämnt var det inte så allvarligt som det kanske lät.

Varför jag skulle infinna mig på en ADHD-utredning på på barn och ungdomspsykiatrin (BUP), har att göra med att jag har en kompis som läser till psykolog. Hon har nämligen praktik där och ska nu lära sig hur en ADHD-utredning går till. Därför ville hon gå igenom testet som används för att ställa en ADHD-diagnos, för att därmed få mer rutin på det. Såklart att jag ställde upp när hon sa att hon behövde någon som hon fick prova testet på! Hon som jag är intresserad av psykologi så det var liksom inte svårt att tacka ja till det. Haha, samtidigt kändes det lite nervöst också. För ett test är ju alltid ett test. Och vad skulle det visa om jag inte klarade av det!?

Vad jag fick göra? Bygga klossar efter olika avancerade mönster, ordförståelse, sätta olika bilder i rätt sammanhang, förklara vad två ord som hon läste upp hade gemensamt, sifferminne mm. Jag hann dock inte med hela testet. Och ska ev. kanske här framöver göra de andra momenten så att testet blir klart. Men det jag gjorde klarade jag nog av rätt bra, efter vad min kompis visste om bedömningen. Och det kändes så också. Testet skulle vara riktat till personer från 8 år upp till 16 år (om jag inte minns fel). Men jag kan säga att det var inte speciellt lätta moment för det.

Haha, så nog fick jag tänka till många gånger och försöka aktivera varenda hjärncell för att det skulle bli rätt eller i.a.f. lämna så korrekt svar som möjligt. Ville ju också göra så bra ifrån mig som jag kunde. För inte ville jag komma ut därifrån med en diagnos. Därför tog det väl också ganska lång tid att göra testet på mig.

Jag kan sammanfatta testet med att det är uppdelat som i kapitel/avsnitt/moment. Ja, vi kan säga kapitel, så kanske det blir lättare att förstå. Haha, i.a.f. för mig som läser mycket. Varje kapitel innehåller sedan olika steg där svårighetsgraden ökar för varje steg. Och svarar man rätt på t.ex. frågan eller bygger mönstret korrekt, går man vidare till nästa steg som är lite svårare. Och så fortsätter man tills man inte klarar av steget. Då går man till ett nytt kapitel. Så en person som visar svårigheter och därmed inte klarar ett steg på testet hinner därför med flera kapitel under kortare tid, än någon som klarar det lättare och måste därför höja svårighetsgraden. Ja, ni kanske fattar...

Men så här drygt två veckor efteratt jag gjort testet, kan jag kan fortfarande störa mig på vissa frågor som jag tyckte att jag inte svarade helt rätt på. Och det fanns även frågor som jag tyckte att det inte fanns något rätt svar på. Som t.ex. en fråga, "vad har verklighet och dröm gemensamt?" Svara fort och kortfattat på den du!

Tyckte i.a.f. att det var mycket intressant att få se hur en sådant test går till. Dessutom hade vi en trevlig stund med fika och mycket surr.
-----------------------------
Idag har jag tränat ett pass på gymmet igen. Gick både dit och hem (tar drygt 40 min enkel väg för mig). Men tro inte att jag tränade mindre på gymmet för det. Så det har blivit en hel del träning idag! Haha, så jag kommer nog sova gott inatt skulle jag tro. Men så länge vädret tillåter, så tycker jag att det är det skönt att kunna ta till vara på dessa fina höstdagar ute. Så mycket därför har det också fått bli några extra promenader till och från gymmet.

Förra året kom första snön 10 november, som precis är om en vecka nu idag. Då kom det 2,5 dm snö och efter det var det full vinter. Hoppas dock att snön väntar på sig med att komma i år, till Lucia känns det lagomt. Och till dess kan det få fortsätta som det är nu, med fina, soliga och varma höstdagar!

Ha en fortsatt bra kväll alla ni! Kram/ Karin!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar