onsdag 11 maj 2011

Växt ur kläderna!

Förmiddagen har ägnats åt att planera om några blommor. Upptäckte nämligen häromdagen att ett blomskott som jag satt tidigare i vår hade växt så det knakade och hade nu rötterna utanför innerkrukan, vilket inte såg så bekvämt ut.



Ursprungsblomman Ampellilja ser den ut så här. Den är väldigt lätt att ta blomskott från, för de nya skotten växer ut på långa stänglar. Obs! Den vita rosen är konstgjord.


Har nu också klippt bort några av stänglarna och planterat skotten i nya krukor. Otroligt tacksamma växter är det, som även ska vara bra för inomhusluften. Den tar upp gifter som formaldehyde, dimetylbensen och bensen. Som annars kan vara farliga för kroppen. Denna växt fungerar dessutom som god luftfuktare, den kan och ska vattnas ofta. Det här är alltså en av alla de växter som är bra för hälsan!

----------------

Här kommer lite fakta om växternas bra egenskaper:Växter producerar inte bara nödvändigt syre, gör dig glad och suger upp giftiga ämen, utan de kan också fungera som effektiva luftfuktare.

Speciellt under vintern blir inomhusluften mycket torr i många hem. Och torr luft kan orsaka hudirritation, ge torra ögon och torkar ut slemhinnor. Det ökar risken för infektioner och kan förvärra astma. Det är just efter vattning som växterna är som mest effektiva luftfuktare. Genom att hela 90% av de vatten som du tillför plantan avdunstar och hamnar i inomhusluften.


För den som är mer intresserad av växternas egenskaper finns det mycket att läsa bl.a. på följande sidor på nätet.

Källor: http://www.nyfikenvital.org/?q=node/1724
http://www.nyfikenvital.org/?q=node/1619

Rätt växter ger alltså ett naturlig och hälsosamt inomhusklimat!

Ha en fortsatt bra dag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar