fredag 26 mars 2010

Trots att alla andra sviker...

Efter att fallet Linnea blivit uppmärksammat i uppdrag granskning som jag såg i tisdags och i debatt igår, så följer jag nu vad som händer. Det handlar om en 14-årig tjej som blev våldtagen av en ett år äldre kille på skolans toalett på skoltid. Ingen trodde på henne när hon berättade om vad som hänt, trots att han erkänt vad han gjort. Konsekvenserna av att alla trodde att hon ljög blev att hon smutskastat av eleverna på skolan och andra människor utanför. Även många vuxna som bl.a. föräldrar gick emot henne och anklagade henne för att ljuga. Våldtäktsmannen däremot hyllades av alla till och med av kyrkan som gav han fina lovord efter en prestation där han delar ut rosor på skolavslutningen till sina före detta klasskamrater. Han är avstängd från skolan och har besöksförbud mot tjejen. Men ändå får han lov att dyka upp under sådana förhållanden och därmed riskera att tjejen träffar på honom, vilket är det som hon minst av allt vill.
Alla ansåg honom som en trevlig, populär, omtyckt och fin kille med många vänner som inte kunde göra något sånt hemskt som att våldta. Han begick sedan ännu en våldtäkt och då mot en gammal barndomsvän. Trots det så ställer sig alla bakom honom och tycker inte att han kan ha gjort något fel. Hur kan alla ta hans parti, och strunta i offren? Man blir väldigt förvånad när man hör något sånt. Vad får han och andra ute i samhället då för bild av vad som är tillåtet eller ej? Vad ger det för signaler till unga killar idag? Han begår något som är brottsligt och bemöts sedan av positiv respons för det, han riktigt hyllas av samhället. Han begår en till våldtäkt. Av den första våldtäkten fick han ju bara positiv respons av alla runt omkring honom, så han tycker kanske inte att han själv har fått utstå några negativa konsekvenser av sitt egentliga brottsliga handlande, tvärtom faktiskt. Han kanske får en kick i.st. av att bli så bra bemött, blir uppmärksammad och stöttad av alla. Det ska bli intressant att följa med i vad som händer. Klart är i.a.f. att många blivit mycket illa berörda när det här kommit fram och uppmärksammats. De här tjejerna som utsatts för något så fruktansvärt gör det bra som har orkat stå upp mot honom, trots att alla andra sviker dem. De är modiga som sagt ifrån att det han gjorde mot dem är fel och brottligt!

-----------------------------
Ikväll blir det final i Let´s Dance och till det kladdkaka (nytt recept) och grädde!
De båda paren som är final är riktigt bra men jag tror att jag håller mer på Claudia Galli och Tobias som också är favorittippade. Cecilia stod ju som vinnare med Martin för två år sedan och därför skulle det vara kul om någon annan fick vinna nu tycker jag. Men hon och Mattias är som sagt också riktigt bra och värdiga vinnare de med. Så vi får väl se hur det går!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar