onsdag 28 april 2010

Allt eller inget...

Nu var det dags igen (tre månader sedan sist). Imorgon ska jag och mamma åka nästan 30 mil för att jag har ett besök hos läkarn på Umeås universitetsjukhus. Besöket tar ungefär en timme (en gång tog det bara en kvart, vilket kändes lite meningslöst) och sen blir det en natt på patienthotellet Björken innan det blir hemfärd mot Sundsvall igen. Tycker det skulle kännas drygt att åka så långt bara över en dag, så därför väljer vi att sova över en natt på hotellet. Det brukar inte vara så mycket nytt som de säger när jag är där. Och det som sägs vet jag ju redan, träna träna och åter träna för att bli bra, och träna det gör jag ju...Det jag hoppas på är att jag ska få minska på någon medicin som jag fick göra vid förra besöket.

Brukar också passa på att träffa Petra när jag åker upp men den här gången åker vi om varandra för hon är på väg hem just då. Hem kommer jag vid femtiden på fredagen och då är det bara att sträcka ut sig efter en närmare fyra timmars stillasittande resa, byta om och åka till Petra för att fira sista april. Men det ska bli jätte kul att träffa några av tjejerna och ha trevligt. Planeringen inför kvällen är i stort sett klar. Så det ser jag verkligen framemot!

Ibland är varje sekund av livet planerat som det kommer vara på fredag. Andra gånger tycker man att det inte händer något alls. Allt eller inget är ett citat som jag har kört med så länge jag minns och det stämmer verkligen för mig...

Nu ska jag packa lite tills imorgon och sen göra kväll tidigt. För redan klockan sju imorgon bitti ska vi vara resklara. Mot Umeå!

tisdag 27 april 2010

Var nöjd nu i stället!

Nu har jag gjort det, deklarerat på Internet. Det tog typ fem minuter att göra så jag förstår inte varför jag har gått och dragit på det tills nu. 26 siffror i kvittensnummer fick jag skriva av annars var det bara att klicka och bekräfta min identitet i form av sifferkoder. Det var verkligen jätte smidigt. Så nu är det bara och vänta och se om jag får några pengar innan midsommar. Inte för att det blev någon större skatteåterbäring men ändå, det blev dryga tusenlappen.
För min del handlade det nu bara att bekräfta uppgifterna som redan stod men jag gruvar mig för hur det blir sen när man senare i livet ska deklarara. För jag kan erkänna att jag tycker det är lite skrämmande att läsa igenom info.tidningen som man fick tillsammans med deklarationen. Skattereduktion, ränteinkomster mm verkar vara mycket att sätta sig in i. Men men det är då det, får i.st. vara nöjd och glad över att det gick så bra att deklarera nu. Bara onödigt att oroa sig för något som inte är speciellt aktuellt nu och kanske ligger långt fram i tiden...

måndag 26 april 2010

Männsikor som ger och tar energi!

Det finns människor som riktigt utstrålar kraft, motivation, glädje och energi. You name it, människor som helt underbara att träffa. För när man träffar dem så känns det precis som denna energi förs över till en själv. Den härliga känslan kan sitta i länge och det behövs ibland bara att man tänker på just denna människa för att bli så där extra glad. På gymmet har jag träffat en tjej som jag tycker är just så där energigivande. Extra energi och motivation är något som jag gärna vill ha så mycket jag kan få av, så det känns riktigt bra att vi har börjat prata och heja på varandra. Haha, jag tar in all kraft jag kan få av henne och omvandlar den till energi till träningen.

Sen finns det så klart människor som är åt andra hållet också, energibovar som i.st. tar energi från en. Men dem ska man inte egna sig åt för mycket, även om de ibland är oundvikliga att stöta på när de kan finnas i ens närhet. Man ska se till om man kan att vara bland dem som man mår bra av!

Har fått en ny leverans av skumbananer idag. Var några veckor sedan sist jag åt dem. Så nu blir det att doppa skumbananer i tet till det efterlängtade sista avsnittet av Arn i kväll.

söndag 25 april 2010

Sol, sol och kak-efterfest!

Inte helt fel att kunna äta upp kakrester från gårdagens kalas. En cupcakes var och rulltårta kunde jag och mamma avnjuta på en mycket solig balkong. Till kvällens te blev det en hallongrotta och en dröm...Som sagt det blev en riktig kak-efterfest idag!

Har läst en del i boken som jag fick igår om hur man spår sig själv. Jag har koncentrerat mig på kapitlet om hur man bl.a. genom att avläsa linjerna i handen och ska kunna avgöra vilken personlighet man har. Rätt intressant och kanske en del stämmer. Haha, men jag måste läsa på lite mer innan jag vågar dela med mig av några konkreta avslöjanden om mig själv...

lördag 24 april 2010

Inget roligt uppvaknande på kalasdagen!

05:30 i morse,piper det högt med några sekunders mellanrum. Första tanken var att det var mammas väckarklocka eller någon morgonpigg fågel ute. Men när jag hör mamma rusa upp och dra fram en stol samtidigt som hon säger några irrande meningar där en del svordommar ingår, förstår jag att det inget av de första alternativen som jag först trott utan det är brandvarnaren utanför våra sovrum som är slut på batteri och därför tjuter. Inte precis ett roligt uppvaknande så tidigt på en lördags morgon...

Somande till men bara en kort stund för då smäller det plötsligt som skott i golvet. Det brukar göra det ibland för det blir sättningar i huset tror jag. Men så högt som det small i morse och så många gånger efter varandra har jag inte varit med om förut. Ännu en gång hoppade jag rakt upp i sängen. Jag somnar i.a.f. om, men mamma som rusat upp för att montera ner brandvarnaren och sen blivit skrämd av smällarna har svårare att lägga sig ner och sova igen. Hon blir så illa tvungen att kliva upp.

Några timmar senare vid 08:30 så är det en fågel som har bestämt sig att ha sin solokonsert utanför mitt fönster. Jaja, lite bättre att vakna till fågelsång kanske. Dessutom hade jag en del att fixa med till kalaset innan alla skulle komma tänkte jag. Men jag låg ändå kvar i sängen till kl:09:10 och då ringer min mobil, hinner inte svara och ser sedan att det är dolt nummer. Men vem ringer så tidigt på lördag morgon? Jaja, måste väl kliva upp då. Det verkade ju som att någon verkligen ville det, när alla tänkbara väckningsmetoder hade utövas denna morgon...

Duschade, klädde på mig, bäddade sängen, fixade cupcakesen, plockade undan, dammsugade, torkade golv, bytte handdukar på toaletten och städade där, dukade bordet med koppar och fat, kakor och bullar, servetter och blommor (tur att jag och mamma kunde hjälpas åt!) Tills klockan slog två då kom de.


Den här fina buketten fick jag av Magnus.


Det dukade fikabordet! Chokladbegär, chokladbeskvier, solskensbullar, Drömmar, Mini-Drömrulltårta, kolalkakor, kryddkakor och hallongrottor. I den lilla vasen på brickan har vi plockat in blå Skilla.

Mini-Drömrulltårtan med smörkräm.
Hallongrottor och kolakakor.

Mini-Drömrulltårtan igen och kryddkakor.

Chokladbegär och chokladbiskvier.

Solskensbullar med socker och vaniljkräm i.


Kryddkakorna igen men i större bild. För att få degen så där snirklig har jag använt en väl rengjord vitlökspress. Ett litet tips för att få en roligare form på kakorna.

Drömmar.

Min tårta blev en cupcakestårta med glasyr av philadelphiaost och florsocker, toppad med sockerblomm-strössel. Cupcakesen fyllde jag med chokladmosse. Ett roligare alternativ ibland till vanlig tårta.Jag fick pengar, en bok om hur man kan lära sig spå sig själv, påslakan, en chokladask, en hög glaskupa och ett jätttestort fat i rödrosa färg. Fick också några gamla kort på mig från när jag vara tre fyra år gammal av syrran. Det tycker jag var en jättekul grej.


Kanske en passande tröja för kalas!

Till mina syskonbarn Alica och Julia dukade jag ett prinsessbord som de fick sitta och rita vid. Temat var Victoria och Daniels bröllop. De vuxnas långdragna fikande och pratande kan annars bli rätt tråkigt när man är liten. Så en bra grej är att de får något att syssla med när kakorna och bullarna är avklarade.

Det var trevlig att få träffa alla. Gott fika, fina presenter och en dag med strålande solsken från en klarblå himmel gjorde det till en perfekt dag att ha kalas på!

fredag 23 april 2010

Gårdagens styling gör sig påmind och kalas-stök!

Håret känns fortfarande konstigt efter gårdagens styling. Skulle borsta igenom det i morse, men fick inte igenom det 1 mm ens med borsten. Dessutom såg det ut att bli elektriskt så jag gav upp. Skulle egentligen behöva tvätta det för att få bort det där hårda och sträva men vill vänta tills imorgon för annars kanske det bara blir elektriskt igen. Tvättade ju det två gånger igår, vilket kanske inte var så bra...

Imorgon kommer släkten på fika. Så idag ska det städas, dammsugas, torkas golv och plockas undan inför kalaset. Jag har bakat klart allt fika nu, haha vad jag tror i.a.f. Brukar för det ofta alltid sluta med att jag ändå kommer på någon sort i sista minuten. Jag lovar att visa bilder från kalaset imorgon!

torsdag 22 april 2010

En hårresande upplevelse!

Har klippt håret på drop in! Tog bort ca 1 dm så nu går håret till axlarna. Kändes riktigt skönt för det behövdes verkligen klippas nu. Men han som klippte var inte så duktig på svenska, han förstod inte när jag sa slitna toppar eller när jag skulle förklara att jag hade haft lite uppklippt i håret förut som jag ville toppa. Så det tog ett tag innan vi förstod varandra. Lite konstigt kan man tycka för det är ju ganska basic namn och uttryck för en frisör. Men jag blev som tur var nöjd över resultatet!

Haha, stylingen efteråt kan jag därimot diskutera. Eftersom jag tvättat håret efter träningen blev det alldeles elektrisk sen när han blötte det med bara vatten. Han liksom pudrade då håret med något vitt pulver, sprejade det och sen fluffade han till det med handen. Det såg ungefär ut som ett hårkaluffs som man kan ha morgonen när man vaknar dagen efter en krogkväll när man sovit med massa spej i håret. Han verkade dock nöjd över frisyren han åstakommit, jag därimot kunde knappt hålla mig för skratt. Men efter att jag själv fått dragit händerna i håret såg det rätt okej ut. Haha, det var en liten hårresade upplevelse kan man säga!

onsdag 21 april 2010

Födelsedag!

Vi gratulerar, vi gratulerar, vi gratulerar våran Karin idag med blommor och med blader vi fira denna dagen. Vi gratulerar våran Karin idag! Ja må hon leva, ja må hon leva, ja må hon leva uti hundrade år ja visst ska hon leva jag visst ska hon leva, ja visst ska hon leva uti hundrade år! Hurra! Hurra! Hurra!

Idag vaknade jag till denna sång. Men om jag ska vara ärlig så var jag redan vaken långt innan. Låg i sängen och lyssnade på allt stök i köket som man brukar göra på sin födelsedagsmorgon. Sen när mamma och Julia kom med frukost på sängen, paket och en teckning, haha lådsades jag sova så klart. En tanke slog mig att det kanske inte kommer bli så många födelsedagar som man blir väckt så med fika på sängen och sång, sen om man flyttar hemifrån tänkte jag. Lite tråkigt tycker jag nog men samtidigt ett steg in i vuxenvärlden också...Jag njöt i.a.f. riktigt av den här morgonen! Solen som lyste gjorde det också till en härlig födelsedagsmorgon!Nu har jag den rutiga kokboken i min ägo! Fick också ett rosa adidas träningslinne och ett nattlinne med Mimmi som bakar cupcakes! (Mamma köpte det som ett nattlinne till mig haha, men jag tror att det är en vanlig tröja).Pappa kom och fikade och min radiokaka blev suverän till kaffet! Av honom fick jag pengar.


Födelsedagstårtan är en egengjord Schwarzwaldtårta som vi dekorerade med en orange pensé!


Det här kortet skickade Annelie till mig! Annelie har namnsdag idag så jag hade skickat ett kort till henne också! :)

tisdag 20 april 2010

50-talets radiokaka!

Radiokaka, ischokladkaka, lördagskaka, kexkaka eller källarkaka. Denna kaka har många namn och förhoppningsvis så stämmer kanske ordspråket haha ''kärt barn har många namn''. Kan det också gälla för kakor tro? Det återstår att se. Den är nämligen inte klar förrän imorgon. Det är tänkt att den ska stå i kylen och stelna över natten.

Har verken ätit eller gjort den förut. Men som jag förstår av andra som ätit den så ska den smaka som ischoklad ungefär, och därmed stämmer ett av namnet ganska bra: ischokladkaka. Den innehåller också marie-kex så kexkaka är kanske också ett bra namn på den. Radiokakan som jag valt att kalla den och som jag tror att den offtast kallas var en populär kaka på 50-talet. Själv har jag tagit receptet från boken: sju sorters kakor. Där den funnits med sedan 1945.

Varför den heter radiokaka kan bero på att när man skar upp kakan såg den ut som dåtidens radioapparater på 50-talet. Receptet på kakan kan också komma från ett radioprogram tidigt i radions historia och därefter fick denna kaka heta just radiokaka. Denna historik har jag hämtat från http://www.sk6gsa.se/qro_pdf/QRO-nov-09.pdf (Föreningen Göteborgs sändareamatörer). Som hade det passande receptet och lite historik på radiokaka i ett mötesprotokoll. Radiokaka är i.a.f. ett roligt namn tycker jag som har en del historik i sig också.

måndag 19 april 2010

Årets majblomma är köpt!

Det börjar närma sig min 23-årsdag som infaller på onsdag den 21. Haha, det är ju inte bara att fylla år utan det ska planeras, handlas, bakas, städas och fixas en hel del också. Men det brukar vara roligt stök när man ska förbereda inför något som man ser framemot. Har redan bakat en hel del i.a.f. så det känns bra. Några sorter kvar och sen är fikat klart inför allt kalasande!

På min rätta dag blir det fika med familjen och middag tillsammans. Sen blir det inte förrän till helgen som släkten kommer och gratulerar, så jag ska nog hinna gott och väl förbereda allt tills dess.

Har nu köpt årets majblomma som är ljusblå och mörk grön av Alicia! Den ska jag sätta på jackan sen....


Här kommer historik om majblomman!

Den första majblomman såldes i Göteborg redan 1907. Det var fru Beda Hallgren som tog initiativet till att starta upp majblomman. Hon var verksam inom Göteborgs frivilliga fattigvård och värnade speciellt om barn och ungdomar. Majblomman spered sig snabbt och majblommskommiteér bildades runt om i hela Sverige. Syftet då var att hjälpa tuberkulossjuka.

Idag mer än 100 år senare så säljs den utav barn mellan 9 och 12 år under två veckor på våren. Idag är syftet med majblomman att förbättra barns villkor och bekämpa barnfattigdomen i Sverige. Majblommans version är att alla barn ska få vara med och dela gemenskapen med sina kamrater i skolan och på fritiden.

Majblomman är idag Sveriges största barnhjälpsorganisation. Barn hjälper barn genom att sälja majblommor. Pengarna som barnen samlar in går till att ge bidrag till enskilda barn upp till 18 år som bor i Sverige. Alla barn ska kunna dela gemenskapen med sina kamrater i skolan och på fritiden, oavsett sjukdom, funktionsnedsättning eller social situation. Fritidsaktiviteter, kläder, glasögon, sommaraktiviteter, aktiviteter i skolan och handikapphjälpmedel är också ex. på bidragen som alltid delas ut med hänsyn till barnets bästa.

källa: http://www.majblomman.se/Om-Majblomman/Provade en del nya maskiner på gymmet idag så det blir spännande att se om det kanske ger någon extra träningsvärk i morgon...Det var rygg, bröst och armar som fick jobba lite extra. Eller så kommer träningsvärken lagomt till min födelsedag!

söndag 18 april 2010

Hallongrottor!

Tjohoo, äntligen blev hallongrottorna lyckade! Hittade ett bra recept, så jag har nu skrivit om det jag hade förut. Jag delar gärna med mig av det lyckade receptet...


Hallongrottor recept:
200g smör
1 dl socker
4,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
knappt 1/2 dl hallonsylt


Tärna smöret (gärna rumsvarmt). Med hjälp av en gaffel, el. matberedaren arbetas alla ingredienserna (utom hallonsylten) ihop till en deg.

Degen rullas till en längd, ca 2,5 cm i diameter.Klä in degen i plastfolié och lägg den i kylskåpet i ca 15 min för att degen ska bli kall.


Ta bort plastfolién och skär degen i ca 24 delar, i ca 1 cm tjocka skivor. Här på bilden är jag på sluttampen av min deglängd!Rulla bitarna till små bollar och placera dem på en bakplåt med bakplåtspapper el. i kakformar.
Tänk på att kakorna flyter ut lite om de inte läggs i formar. Placera dem då därför inte för tätt på plåten när de ska gräddas.


Gör en liten grop med fingret i mitten av varje boll.
Klicka sedan ut lite hallonsylt i dessa gropar. Var noga med att det inte blir för mycket sylt för då kan de rinna över vid gräddningen.Grädda kakorna i mitten av ugnen på 200 grader i 10 min.
lördag 17 april 2010

Näst intill perfekta!

Jag lade mitt missnöje av misslyckade kakor bakom mig idag och bakade super goda chokladbiskvier, yeaa! Första gången var det också som jag gjorde dessa godbitar. Många kladdiga haha, men roliga moment var det, men det viktigast av allt de blev näst intill perfekta. Inte riktigt ett konditoriutseende, men nästan...Jag blev nöjd i.a.f... Nu ligger de i säkert förvar i frysen tills jag fyller år. Det återstår att se om jag ska prova igen att baka nya hallongrottor också...Något som jag tycker är gott till fikat är min kaffedrink, starkt kaffe toppad med en klick vispgrädde och farinsocker...


En dag med riktigt aprilväder har det varit, snö, strålande sol och regn om vart annat. Men det här omväxlande vädret gör också att snön smälter fort nu. Pappa meddelade att blåsipporna i Skedlo kommit upp och att krokusen är som en färgglad matta i dikeskanterna. De sätter nämligen nya lökar varje höst och det gör att varje vår blir det ännu fler. Hur fint som helst är det! Måste kanske åka ut någon dag och titta på denna härliga färgprakt.

fredag 16 april 2010

Receptkause...

Fick ett bakryck, jag skulle baka hallongrottor tänkte jag. Dessvärre blev de inte lyckade. Jag har ett recept som jag har misslyckats med förut så det har jag nu skrivit om det till ett nytt recept som jag tycker är bra. Så i.st. för att skriva om hela receptet har jag låtit vissa ingredienser och utföranden stå kvar i paranteser. Fattar du mitt receptkause? Det gjorde i.a.f. att jag blev osäker på hur jag skulle göra för att få till de perfekta hallongrotterna. Så detta resulterade i att jag nu står här missnöjd med en sats sega misslyckade kakor. Hmm, inte alls som hallongrottor ska vara...

Efter det skulle jag göra kryddkakor och på dem finns det som tur är bara ett recept. Men då lyckades jag bränna en plåt, vilket gjorde att det blev bara hälften av de kakor som jag räknat med. Illa när jag tänkt bjuda på dem när jag fyller år. Blev så arg så jag började med en till sats med det samma. De blev väl ganska bra som tur var men jag var rätt trött när jag skulle blanda i ingredienserna så jag råkade nog hella i för mycket olja, det är vad jag tror för degen blev mycket lösare än vad den skulle bli. Jag fick ta i mer mjöl och då ordnade det sig ganska bra. Oj, oj flera timmar av jobb och nästan inget bra resultat alls. Det var så det kändes. Nu är väl inte misslyckade kakor hela världen men ändå!


Åt middag ute på balkongen för första gången i år. Laxfilé med ris, sås och sallad. Det blåste lite men när solen värmde så kändes det riktigt skönt!Efterrätt: Mint och fikonglass med färsk annanas och hemgjord chokladsås!


Som jag befarade så är nu den fina blå lilla krokusen i någons rådjurs mage. Jag misstänker starkt att det är så i.a.f., för borta är den. Det var i går när jag kom hem från gymmet som jag gjorde denna hemska upptäckt. Kanske gör den mer nytta där i någons mage, men lite synd är det allt. För man sätter ju inte lökarna på hösten för att de ska bli mat till rådjuren så fort de fina blommorna visar sig på våren.Mitt gräs med några fler inflyttade kycklingar 18 dagar efter att jag sådde det!
Nu växer gräset över alla gränser så snart måste jag ta bort det. Haha, dessutom kan även jag säga att påsken är över på riktigt nu...

onsdag 14 april 2010

Grannen får påhälsning!

I dag när jag stod och bakade en drömrulltårta tittade jag ut genom fönstret och fick då se att grannen hade påhälsning i trädgården. Det var vid matningstället för fåglarna som en rådjursbock hade hittat massa gott. Även i rabatterna har godsaker som krokus kommit upp. Träd och buskar fick sig också en ansning. Haha, själv stod jag som en spion i fönstret och vaktade våra blommor från att inte bli uppätna...
Rådjursbocken tar god tid på sig att smaska i sig allt ätbart som han kan hitta...

Har från fönstret har jag fångat en liten ensam blå krokus på bild, som har kommit upp i vårsolen. En vit knopp brevid är också på gång att slå ut de närmsta dagarna. Kanske är det bara en tidsfråga innan de blir mat för rådjuren. Tråkigt, men ganska troligt...
Idag fyller min kompis Petra 23 år. Hon pluggar i Umeå så jag har skickat ett egethändigt kort till henne. Vi har känt varandra i snart 16 år och haft jätte mycket roligt ihop! Mycket Grattis och Hurra! Kramar till dig!

tisdag 13 april 2010

Bättre sent än aldrig!

Meteriologerna har utlyst att nu är det officiellt vår!Det firades idag med att jag och mamma hade en riktigt mor och dotterdag. Vi åt middag tillsammans ute, kycklingfilé med klyftpotatis och en god sås till. Sen var vi på bio och såg filmen Änglavakt med Michael Nyqvist och Isabella Scorupco som spelar Ernst och Cecilia. När deras son Alexander råkar ut för en allvarlig olycka rasar deras annars välordnade liv samman. Filmen var bra och jag kan sammanfatta den som mycket djup och gripande med ett lyckligt slut!
Det var tevligt att hitta på något en helt vanlig tisdag, är ju så sällan man gör det. Men en vanlig vardag kan man faktiskt också göra mycket trevligt på, som vi lyckades med idag. Lite illa var det faktiskt att vi inte hade kommit oss för att nyttja biljetterna som vi hade till lilla biosupén förrän nu. De går nämligen ut den 27 juni i år. Haha, då har vi haft dem i tio år. Så det var på tiden kan man säga. Men bättre sent än aldrig!

måndag 12 april 2010

Fler vårtecken!

Tjohoo, ännu en dag med strålande sol! Det bästa av allt är att jag har sett fler vårtecken idag. En gul liten krokus kikar nu fram i rabatten och jag såg grannen lägga om till sommardäck på bilen. Nu har nog också den sista snön och isen rasat från taken. I vintras var det över en meter snö på vårt tak när det var som värst. Så ett ständigt droppande har det varit nu i flera veckor, både dag som natt...

Idag var jag och tränade, värmen ute tycktes också komma in till gymmet. Luften inne kändes nämligen lite tung och varm som den ibland kännas på gymmet när man tränar på sommaren. Vanligtvis brukar det kännas jobbigt att träna när det är så, men den här luften inne kändes faktiskt också som ett vårtecken så det gjorde inte så mycket den här gången...
Sol ute och sol inne, sol i hjärta och sol i sinne!
De här fina solgula tulpanerna pryder nu köksbordet...

söndag 11 april 2010

En dag med många vårtecken!

Solen skiner från en klarblå himmel där vi sitter på balkongen och fikar. Fåglarna kvittrar och en fluga har kalas på våra kaksmulor som ramlat ner på golvet. Två fjärilar jagar varandra kors och tvärs. Ett flygplan gör ett vitt sträck på himlen och en kort stund senare ser vi tre färgglada fallskärmshoppare. En blå blankpolerad motorcykel åker förbi. Solen är riktigt varm och det känns att våren kanske nu ändå är på väg! Det har verkligen varit en dag med många härliga vårtecken! Nu är det bara att hoppas att det fortsätter så här...

På kvällen kom Rubiela förbi och drack en kopp te! Det var ett tag sedan vi träffades, så det var riktigt trevligt!

lördag 10 april 2010

Loppisfynd och en Överraskning!

På förmiddagen åkte jag, mamma och syrran iväg på loppis i Bredsand sen blev det Ericshjälpen i Bosvedjan. Det är riktigt roligt att gå runt och titta på alla saker och många gånger får man sig ett gott skratt av de mest underliga saker och möbler som finns där.

Mina fynd blev en liten kinesisk målad lerurna med lock 5kr, en tavla i tenn föreställande kyrkoruinen i Njurundabommen 10kr, två fat/skålar i glas som man kan t.ex. ha oliver i eller nåt annat i när man dukar 10kr+15kr. Hittade även två pocketböcker I ondskans spår av: Peter Robins och ett fruset liv av: Karin Wahlberg 10kr/st. Pocketböckerna såg inte ens lästa ut. Så för bara 55 kr fick jag allt det här!

När vi kom ut från Ericshjälpen fick vi äntligen se solen skina! Vi hoppades att det fina vädret även skulle vara hemma och som tur var så var det så...

Jag fick ett sms av Nina, ett sånt där kedje sms som man ska svara med att skicka sms:et vidare till ett visst antal personer för då ska nåt bra inträffa. I Sms:et stod det att om jag skickade det till nio st skulle jag inom nio min bli lycklig över något. Brukar inte skicka vidare eller svara på sånna sms, och gjorde det inte den här gången heller. Men tydligen behövdes det inte att jag skickade några sms, för bara en kort stund efter att jag läst sms:et, ringer det på dörren och där i solskenet står Helena med en tårtkartong i handen! Gissa om vi blev glatt överraskade!


Mmmm bakelser från Stenstadens konditori, vilken otrolig härlig och god överraskning! Tusen tack Helena, haha du gjorde mig lycklig utan att ens behöva skicka några sms!

torsdag 8 april 2010

Konditorerna skapar!

Efter att töserna sovit tolv timmar inatt hade de mer energi än vanligt. Så efter havregrynsgröt med mjölk och lingonsylt blev det hopprep, brottning, bus, sånger, dans, hästlekar mm i ett kör i flera timmar. Haha, om jag bara hade hälften av den energin skulle jag vara mer än nöjd. Sen blev det i.a.f. lugnare när trolldegen kom fram och kreativiteten och fantasin fick utlopp.Så här fina tårtor och bakelser skapade vi av trolldegen!Prinsesstårtan och en del andra bakverk fick sin gröna färg som ska efterlikna marsipan av grön karamellfärg som vi färgade en del av trolldegen med.

Det är nästan att man bli sugen på att ta en bit för de ser riktigt goda ut! Haha, men tyvärr så kanske inte saltdeg är det godaste att äta...


Det är bara fantasin som kan sätta gränser för vilka fina bakverk vi skapar!Nu ska de här få torka och bli hårda sen ska vi med hjälp av vattenfärger ge dem fler färger!

Fläskfilégryta med morötter, lök, äpple och sås och till det kokt potatis blev en välförtjänt middag till konditorerna! Till efterrätt egen odlade ingefärskokade minipäron med vaniljglass!


Recept på trolldeg:
4 dl vetemjöl
2 dl hett vatten
1 1/2 dl salt
ev. karamellfärg

Värm vattnet i en kastrull på plattan tills det börjar koka. Ta då bort det från plattan och blanda i saltet och rör tills det löser sig. Tillsätt därefter mjölet och blanda till en smidig deg. Tillsätt ev karamellfärg.

Torka figurerna i 100 grader i minst 2h i ugnen. Vänta minst ett dygn efter det för att de ska torka till riktigt och ev. sedan kunna måla med vattenfärger. Degen kan också få lufttorka och då tar det några dygn tills den blir riktigt hård och torr.